Jaarlijks zijn er nog altijd honderden slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging te betreuren. Techniek Nederland doet er alles aan om bij te dragen aan verbetering van de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties en daarmee het voorkomen van slachtoffers. In navolging op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben Techniek Nederland en haar leden de afgelopen tijd meerdere succesvolle acties ondernomen om kwaliteit en veiligheid beter in te kaderen en de kennis bij technisch beheerders en monteurs te verbeteren.
Naar het rapport van de Onderzoeksraad op de website van de Onderzoeksraad...
Alles wat een cv-installateur moet weten over de Gasketelwet
Het is sinds april 2023 verboden om werkzaamheden zonder CO-certificering uit te voeren. Als installatie- en/of servicebedrijf dien je te beschikken over de juiste bedrijfscertificatie (CO-certificering). Dit heeft betrekking op alle installatie- en servicemonteurs van gasverbrandingstoestellen in Nederland. Zij dienen vanaf die datum te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO. Alleen gecertificeerde bedrijven en monteurs met aantoonbaar vakmanschap kunnen dan nog werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen. Om dit als bedrijf tijdig op orde te hebben is het essentieel nu de nodige aandacht te besteden aan je aanpak en certificeringstraject.
Gratis pakket CO-certificering
De Gasketelwet is vanaf 1 april 2023 van kracht. Wil je gasverbrandingsinstallaties kunnen onderhouden en installeren, dan is een CO-certificering vereist. Daar willen we je als Techniek Nederland graag een handje bij helpen. Daarom hebben we het Pakket CO-certificering samengesteld. Met dit pakket kan je op een overzichtelijke manier en stapsgewijs aan de slag met je certificeringstraject. Het pakket bevat nu ook de herziene versie van de twee Model Kwaliteitshandboeken CO-certificering; zowel de InstallQ BRL 6000-25 editie, als de Kiwa BRL K25000 editie.
» Download het 'Pakket CO-certificering'
Hoe is de wettelijke certificeringregeling tot stand gekomen?
Op 28 mei 2019 heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen om het werken aan gasverbrandingsinstallaties te reguleren, de wettelijke certificeringsregeling. En op 25 juni heeft de Eerste Kamer ook met dit wetsvoorstel ingestemd. In deze wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven is vastgelegd dat de wettelijke certificeringsregeling ingaat op 1 oktober 2020. Dat betekent dat vanaf 1 april 2022 alleen nog vakbekwame installatiemonteurs werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. Er geldt weliswaar een overgangstermijn van 1,5 jaar, maar verkijk je daar niet op. In die 1,5 jaar moeten alle installatiemonteurs in Nederland hun Vakmanschap aantonen door middel van een theorietoets en een praktijkexamen, en moeten bedrijven een officieel geaccrediteerd BRL 6000-25 of KIWA certificaat behalen.
Om je op de hoogte te houden rondom alle CO ontwikkelingen is het 'CO-Jourmaal' in het leven geroepen. Bekijk hier alle eerder verschenen CO-Journaals.
Tevens hebben we ook het 'Handelingkader gevaarlijke situaties' gerealiseerd. Deze vind je hier.
Eenmalige verlenging geldigheid Bewijs van Vakmanschap CO
Monteurs die vóór 1 oktober 2020 al getoetst en geslaagd zijn in het kader van het vakmanschap CO, krijgen een verlenging van geldigheid voor hun vakbekwaamheidsbewijs. Hun bewijs blijft geldig tot 1 oktober 2025. Het gaat hier om een eenmalige verlenging vanwege de vertraagde invoering van de wet.
Voor deze verruiming komen circa 1.350 personen in aanmerking. Deze personen hoeven géén actie te ondernemen. Zij ontvangen een aangepast Bewijs van Vakmanschap, naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021.
Algemene vragen? Neem contact op met jouw contactpersoon uit de regio.
Door drukte kan deze bezet zijn. Neem dan contact op met Ledenservice via 088 543 27 90 (voicemail inspreken is mogelijk).
Technische vragen? Stuur een mail naar helpdeskco@technieknederland.nl