*Voor prijsvorming noodzakelijk te maken ontwerp/berekening wordt hierbij niet bij inschrijving ingediend.
** Denk bij procedures aan: concurrentiegerichte dialoog, mededingingsprocedure, innovatiepartnerschap.
In geval van toekenning van een tenderkostenvergoeding rijst vervolgens de vraag hoe hoog de vergoeding moet zijn. Het concrete antwoord hierop is situatie- en branchespecifiek.
Om de aanbestedende dienst verder op weg te helpen om te komen tot een goed beleid staat in de handreiking een globaal model om op structurele wijze de hoogte van vergoedingen per inschrijver te bepalen. Dit aan de hand van een percentage van de geraamde opdrachtwaarde. Ook staan er ter illustratie en inspiratie enkele branchespecifieke voorbeelden in de handreiking.
Als er sprake is van intrekking van een aanbesteding is de sterke aanbeveling om evengoed de tenderkosten te vergoeden. De inspanning is immers wel gedaan door de inschrijvende partijen. Hieronder wordt verstaan: onverwacht niet gunnen i.v.m. alsnog blijkend ontoereikend budget of andere niet aan inschrijvers verwijtbare oorzaken. In het geval van mislukking van de aanbesteding zijn alle kosten ten onrechte door alle ondernemers gemaakt.
Aanvullend op deze handreiking wordt nog gekeken naar het verbieden van bedingen in aanbestedingen waarbij tenderkostenvergoedingen bij ingetrokken aanbestedingen bij voorbaat uitgesloten worden.
Deze handreiking bevat als aanvulling op de bestaande wet- en regelgeving concrete handvatten om de tenderkostenvergoeding op de juiste manier toe te passen. Techniek Nederland zet zich in om de juiste toepassing in de praktijk te stimuleren. Heb je vragen over de toepassing van de tenderkostenvergoeding in een aanbesteding? Neem dan contact met ons op.