Wat is het verschil tussen overuren en verschoven uren en hoe bereken ik de vergoeding overuren omgerekend per uur? Kan ik van mijn werknemer verlangen dat hij overwerkt? En hoe ga ik om met beloning?
Kan ik van mijn werknemer verlangen dat hij overwerkt?
Ja, dat is mogelijk gedurende de eerste 10 uren per periode van 4 weken. Daarna is de werknemer niet daartoe verplicht. De werkgever dient daarbij rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Ook is het verplicht indien er sprake is van calamiteiten (bijvoorbeeld in het geval van een boete-clausule of onevenredige schade voor de werkgever, opdrachtgever of een derde). Aangeraden wordt om een regeling in de arbeidsovereenkomst op te nemen als van tevoren vaststaat dat op bepaalde tijdstippen door drukte incidenteel overgewerkt moet worden.
Vergoeding overuren omgerekend per uur (artikel 42 cao)
- Voor de eerste 2 overuren (voorafgaand of direct aansluitend op het normale dienstrooster)
Vergoeding van 0,78% van het maandsalaris: (0,78/0,607) x 100% = 128,5% per uur - Voor de overuren die volgen op de eerste 2 overuren zoals hierboven genoemd en op zaterdagen
Vergoeding van 0,89% van het maandsalaris: (0,89/0,607) x 100% = 146,6% per uur - Zon- en feestdagen
Vergoeding van 1,12% van het maandsalaris: (1,12/0,607) x 100% = 184,5% per uur
(0,607% is de uurloonfactor)
Wat is het verschil tussen overuren en verschoven uren?
Met overuren worden de uren bedoeld die buiten het dienstrooster gewerkt worden en waardoor de normaal overeengekomen arbeidsduur wordt overschreden. Er is daar een uitzondering op gemaakt voor verschoven uren. Deze uren vallen niet onder overuren. Verschoven uren zijn:
- Uren die een werknemer werkt buiten het dienstrooster, maar waarbij hij in het totaal niet het aantal uren, dat hij normaal in het dienstrooster werkt, overschrijdt, gemeten over een periode van 4 weken. Voorbeeld bij a: Normaal werkt uw werknemer van 08.00 uur tot 17.00 uur, met een pauze van 1 uur. In plaats daarvan werkt uw werknemer nu van 12.00 uur tot 21.00 uur met eveneens een pauze van 1 uur. Uw werknemer werkt dus niet volgens het normale rooster, maar het aantal uren blijft gelijk.
- Uren die een werknemer werkt buiten het dienstrooster, maar waarover afspraken gemaakt zijn met de werknemers, dat deze uren op een ander vastgesteld tijdstip niet gewerkt hoeven te worden. c: uren die een werknemer werkt buiten het dienstrooster, als gevolg van omstandigheden in het bedrijf van de opdrachtgever van de werkgever en waarbij het normale aantal uren van het dienstrooster niet overschreden wordt.
Voorbeeld:
Stel dat u uw werknemer voor een aantal dagen naar het bedrijf van uw klant stuurt. Als in het bedrijf van uw klant andere werktijden gelden, maar het totaal van 38 uur wordt niet overschreden, dan is er sprake van verschoven uren.
Toeslag
Over de verschoven uren genoemd onder sub a en b worden geen toeslagen betaald. Over de verschoven uren onder sub c wordt een toeslag betaald van 0,12% van het maandsalaris (0,13% van het vier-wekensalaris).
Is het toegestaan met mijn werknemer afspraken te maken, om hem ‘s avonds beschikbaar te hebben voor noodgevallen?
Ja, zogenaamde consignatie- of pieperdiensten zijn volgens de cao toegestaan. Lees meer over consignatie.
Mijn werknemers volgen eenmalig een cursus die (deels) in de avonduren wordt gegeven. Hoe moet ik daarmee omgaan?
Het volgen van een verplichte cursus buiten werktijd wordt niet gezien als overwerk. Wel geeft de cao in art. 72A aan dat de werknemer hiervoor een compensatie moet ontvangen. Wat de waarde van die compensatie moet zijn of waar die compensatie uit moet bestaan wordt aan de werkgever overgelaten. Het volgen van een cursus kan door de werkgever verplicht worden gesteld. Wij adviseren in een dergelijk geval wel expliciet aan de werknemers te laten weten in welke vorm u de compensatie denkt te gaan geven. Wanneer de cursus bijvoorbeeld van 's middags 15.30 uur tot 's avonds 20.30 uur doorloopt zullen de werknemers tot begin van de cursus nog hun normale werkzaamheden kunnen uitvoeren.
Moet ik de opleiding van mijn medewerkers betalen?
Nee, de werkgever heeft in principe geen verplichting om opleidingen van de medewerkers te betalen. Wanneer het volgen van een bepaalde opleiding in het belang van het bedrijf is, is het echter zeer gebruikelijk om de opleidingskosten te betalen. Daarbij zal de werkgever over het algemeen het cursusgeld, de boeken en eventuele examenkosten betalen. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een subsidie van Wij Techniek, het opleidingsfonds van de branche te krijgen. Wij adviseren u voor de mogelijkheden daarvoor contact op te nemen met Wij Techniek: www.wij-techniek.nl.
Als de medewerker voor de werkzaamheden gebruik maakt van een bedrijfsauto moet u er rekening mee houden dat het rijden naar en van de opleiding als privé-gebruik van de auto zal worden gezien. Medewerkers die er voor hebben gekozen de bedrijfsauto niet privé te gebruiken om de fiscale bijtelling te voorkomen, moeten hier rekening mee houden.