Kwaliteitsborging
De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) stelt strenge eisen aan de bouwkwaliteit en technische installaties. De wet verplicht bedrijven om de kwaliteit van hun werk aantoonbaar t…
De Wkb heeft verstrekkende gevolgen voor installateurs, want deze geldt ook voor de technische installaties in gebouwen. En het heeft gevolgen voor zowel aannemers en onderaannemers m.b.t. verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid. Op deze pagina zetten we de belangrijkste wijzigingen voor installateurs vanuit de Wkb op een rij.
Wkb: belangrijkste veranderingen voor installateurs
|
Wil je weten voor welke eisen uit de Wkb van toepassing zijn op je project? Beantwoord dan de vragen in de Wetwijzer Wkb.
Voor alle (ver)bouwwerken geldt de versterkte aansprakelijkheid, de aanscherping van de waarschuwingsplicht en de verplichting een consumentendossier op te leveren. Voor bouwwerken in Gevolgklasse 1 is ook toetsing en toezicht door een kwaliteitsborger vereist én een dossier voor het bevoegd gezag. Bouwwerken in Gevolgklasse 1 kunnen grondgebonden eengezinswoningen zijn, woonboten, vakantiewoningen, bedrijfspanden van maximaal twee bouwlagen, kleine fiets- en voetgangersbruggen, masten en antennes tot 20 meter hoog.
Met het consumentdossier laat de aannemer aan zijn opdrachtgever zien wat gebouwd is en geeft hij ook informatie over onderhoud van het bouwwerk. De opdrachtgever kan op basis van het dossier – voorafgaand aan de oplevering – nagaan of de aannemer gebouwd heeft wat is afgesproken. Kijk voor meer informatie over het consumentendossier op de website van Stichting IBK: Het Consumentdossier (stichtingibk.nl).
Op verzoek van BZK heeft NEN een Nederlandse Praktijkrichtlijn opgesteld waarin een uitwerking gegeven is van het consumentdossier: NPR 8092. Download deze op de website van NEN: NPR 8092 (www.nen.nl).
Deze bepaling is van regelend recht. Dat betekent dat partijen van deze bepaling kunnen afwijken door bijvoorbeeld overeen te komen dat er geen opleverdossier of een opleverdossier met een andere inhoud wordt verstrekt. Als partijen contractueel niets anders overeenkomen, moet de aannemer minimaal de in artikel 7:757a BW vermelde informatie aanleveren. Kijk voor meer informatie op Veranderingen Burgerlijk Wetboek in de praktijk op Rijksoverheid.nl.
Kwaliteitsborgers zijn onafhankelijke partijen die verantwoordelijk zijn voor het controleren en beoordelen van de bouwkwaliteit volgens de eisen van de Wkb. Het selecteren van de kwaliteitsborger is de verantwoordelijk van de opdrachtgever. De kwaliteitsborger toetst het bouwplan voorafgaand aan de bouw, voert inspecties uit tijdens de bouwfase en beoordeelt of het gerealiseerde bouwwerk voldoet aan de wettelijke eisen en de afgegeven vergunning. De kwaliteitborgers zijn opgenomen in het Register Kwaliteitsborging van TloKB.
Instrumenten dienen als leidraad om de bouwkwaliteit te borgen en gebreken tijdig te identificeren en op te lossen gedurende het bouwproces. Ze helpen bij de beoordeling van de bouwkwaliteit zoals kwaliteitsstandaarden, risicoanalyses, inspectieprotocollen en beoordelingsrichtlijnen. In overleg met de kwaliteitsborger wordt een instrument voor het project geselecteerd. De gebruikte instrumenten moeten zijn opgenomen in het Register Kwaliteitsborging van TloKB.
De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) stelt strenge eisen aan de bouwkwaliteit en technische installaties. De wet verplicht bedrijven om de kwaliteit van hun werk aantoonbaar t…
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) heeft als doel om de bouwkwaliteit te verbeteren. De toets vooraf op de bouwplannen wordt vervangen door een toets in de praktijk. Dit hee…
Om je te helpen om te voldoen aan de eisen uit de Wkb heeft Techniek Nederland een checklist opgesteld met de belangrijkste punten.