Pal voor de zomer heb ik mijn pak aangedaan voor een mooie bijeenkomst over het verminderen en verduurzamen van verpakkingsafval. Met een kopgroep van bedrijven en ondernemers in de keten van consumentenelektronica heeft Techniek Nederland de intentieverklaring getekend voor het Brancheplan Verpakkingen Elektronische detailhandel.
Iedere ondernemer in onze branche herkent het probleem van de berg aan allerlei verpakkingsmateriaal, die met en om apparaten vanuit de fabrikanten onze richting uitkomt. Ondernemers, die thuis bij klanten bezorgen of laten bezorgen, zien met lede ogen aan hoe de vrachtwagens op de terugweg stampvol zitten met troep van verpakkingen, waaronder grote hoeveelheden plastics, karton, piepschuim, kunststof of houten pallets.
Deelnemers aan het Brancheplan Verpakkingen ETD willen – branchebreed van fabrikant via groothandel, reparateurs/refurbisher tot ETD-ondernemer – de handen ineenslaan om die extreme hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen en in één beweging door verpakkingen te verduurzamen. Dus geen nieuwe ‘babbel-club’ of keten-bijeenkomst over samenwerking, maar een werkende coalitie van gemotiveerde ondernemers en bedrijven.
Goed voorbeeld doet goed volgen. Het succesvolle Brancheplan Verpakkingen voor de installatiebranche heeft een gestaag groeiend aantal deelnemers uit de hele keten met gemotiveerde bedrijven uit de verpakkingsindustrie, groothandel, installatiebedrijven en afvalinzameling. Concrete doelstellingen met tastbare resultaten: 82% van de plastic verpakkingen en 93% van de kartonnen verpakkingen gerecycled, 30% minder stickers en 89% van het karton heeft het FSC/PEFC-label.
Of, zoals Unica’s Debby Slofstra zich het oer-idee voor het verpakkingsplan herinnert: “ik realiseerde me dat we verpakkingen gebruiken om producten te beschermen, vanuit veiligheidsoverwegingen en voorzorg. Maar waarom al die toeters en bellen rondom dit bijproduct, waarom niet die kartonnen doos bedrukken en plastics vermijden?”
Onze intentieverklaring voor de ETD verbindt retailers, online-retailers, refurbishers, reparateurs, groothandel en fabrikanten, die allemaal een eigen grote of kleine bijdrage leveren aan het Brancheplan Verpakkingen. Het terugdringen van de bizarre hoeveelheid verpakkingen is de verantwoordelijkheid voor de hele keten. Gewoon ‘nee tegen piepschuim!’ zeggen, kan al helpen.
Vergelijk het met ecologisch ontwerpen (‘ecodesign’) van huishoudelijke apparaten. Als de wasmachine – vanuit het fabrieksontwerp – nog steeds niet te repareren is door de reparateur, laat staan een handige consument, dan is verlenging van levensduur onhaalbaar. Alles begint bij het ontwerp en fabricage, met de keuze voor hergebruik van grondstoffen of onderdelen en de verpakking.
Gelukkig hebben we weer een Europees duwtje in de rug. Het Europees Parlement ziet dat te veel afval (e-waste én verpakkingen) zonder hergebruik verspild wordt en stemde dit voorjaar in met de Verpakkingenverordening. Deze EU-regels pakken de toenemende hoeveelheden verpakkingen en verpakkingsafval Europees aan met regels voor het ontwerp van verpakkingen (materialen en verpakkingen, inclusief industriële, commerciële, huishoudelijke en andere sectoren).
Passend bij ETD-ondernemers hoor ik ze al zeggen ‘maak er geen wetenschappelijke studie van, maar ga aan de slag!’ Dat doen we dus en als werkendeweg blijkt dat we het brancheplan moeten bijstellen, prima. Verminderen (van verpakkingsafval) is een werkwoord. Duurzaam werken doen we niet door op onze handen te blijven zitten en te kijken wat andere partijen doen.
Doet u mee? Ieder bedrijf in de keten die de eigen bijdrage aan het Brancheplan Verpakkingen ETD wil leveren kan zich bij mij melden.
Martin Hof
Branchemanager consumentenelektronica
Iedere twee maanden schrijft Martin Hof, branchemanager consumentenelektronica bij Techniek Nederland, een column in Elektro Retail Magazine (ERM). Hierin deelt hij de standpunten van Techniek Nederland met betrekking tot consumentenelektronica, de elektrotechnische detailhandel, reparatie en refurbishment én geeft zijn visie op recente ontwikkelingen.
Deze column stond in ERM - september 2024.