Jaarlijks onderzoekt Management Centrum in opdracht van Techniek Nederland de bedrijfsprestaties van installatiebedrijven. Het bedrijfsvergelijkend onderzoek vergelijkt de exploitatie-, productiviteits- en balanscijfers van installatiebedrijven waarmee deze inzicht krijgen in hun prestaties ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Uit de onderzoeken blijkt dat een monteur in de installatiebranche gemiddeld 1536 uur per jaar productief is. Een belangrijk kengetal om je kostprijs per montage-uur en het te hanteren uurtarief te bepalen.
Ontwikkelingen in productieve uren
Het is al even bekend dat er meer werk is voor monteurs dan dat er aanbod is. Waar we minder bij stil staan, is dat het aantal productieve uren per monteur de laatste jaren afneemt. Een oorzaak hiervoor is dat monteurs, net als in andere sectoren, steeds meer werken in deeltijd. In 2023 is dat gestegen naar 12%, wat nog ver onder het landelijk gemiddelde ligt. En natuurlijk worden er ook uren besteed aan ziekte (gemiddeld 80 uur), bijzonder verlof (56 uur) en scholing (48 uur). Dit maakt dat een monteur gemiddeld 1481 uur productief is, wat door overwerk wordt opgehoogd naar 1536 uur.
Advies Management Centrum
Een nauwkeurige urenregistratie en aandacht voor de productiviteit van monteurs zijn essentieel voor het bepalen van je tarief en je kostprijs. Om de arbeidsproductiviteit van monteurs te verhogen, kun je kijken naar de uren waar je als projectleider invloed op hebt, zoals improductieve uren en overwerkuren.
Meer weten? Lees dan de hele blog op de website van Management Centrum.
Meer inzicht in je bedrijfsprestaties
Wil je weten hoe de productieve uren in jouw bedrijf zich verhouden tot vergelijkbare bedrijven? Doe dan mee met het bedrijfsvergelijkend onderzoek dit najaar! Het heeft je meer inzicht in hoe jouw bedrijfscijfers uit 2023 zich verhouden met vergelijkbare bedrijven qua omvang en type techniek. Kijk voor meer informatie op Bedrijfsvergelijkend onderzoek.