Bureaucratische procedures vertragen de overstap naar ledverlichting. Dat vinden Techniek Nederland, Fedet, FME en de Nederlandse Licht Associatie (NLA). Ze uiten stevige kritiek op het tempo waarmee Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf conventionele verlichting vervangen. In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer vragen de techniekorganisaties de politiek om ervoor te zorgen dat in 2025 alle rijkswegen en rijksgebouwen voorzien zijn van energiezuinige ledverlichting.
Urgentie ontbreekt
De techniekorganisaties doen hun oproep voorafgaand aan het commissiedebat over het Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving dat vandaag plaatsvindt. Volgens een motie van Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) zou uiterlijk in 2025 alle conventionele verlichting langs rijkswegen en in rijksgebouwen moeten zijn vervangen door energiezuinige ledverlichting. De Tweede Kamer nam de motie in oktober 2023 aan, maar de techniekorganisaties zien te weinig urgentie bij de uitvoering van de motie. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Met de huidige plannen gaan we het niet redden. Volgens het schema van Rijkswaterstaat is 70% van de conventionele verlichting op het hoofdwegennet pas in 2028 of zelfs 2030 vervangen door ledverlichting.’
Netcongestie verminderen
De organisaties wijzen erop dat de overheid door de trage omschakeling naar ledverlichting veel meer belastinggeld kwijt is aan energie dan nodig zou zijn. Daarnaast kan snelle omschakeling naar ledverlichting netcongestie verminderen.
Geen overlast voor weggebruikers
Rijkswaterstaat stelt dat het overschakelen naar ledverlichting langs wegen niet sneller kan omdat de werkzaamheden leiden tot bijvoorbeeld wegafsluitingen. Volgens de techniekorganisaties kan de vervangingsoperatie plaatsvinden zonder overlast door weggebruikers. Dat kan door werkzaamheden buiten de spits uit te voeren en op kleinere baanvakken.
Bureaucratische procedures
Ook in overheidsgebouwen verloopt de overstap naar ledverlichting te traag. Hier wijzen de organisaties erop dat de overheid zich beroept op bureaucratische procedures en onvoldoende actie onderneemt om energiebesparing te realiseren.
Intensievere samenwerking
De vier techniekorganisaties dringen aan op een intensievere samenwerking met de overheid om bureaucratische obstakels uit de weg te ruimen. De Tweede Kamer zou Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf moeten aansporen om de motie van Kröger en Thijssen serieus te nemen en de transitie naar ledverlichting te versnellen, vinden Techniek Nederland, Fedet, FME en NLA. Experts van de vier organisaties staan klaar om workshops te geven om kennis te delen en te helpen bij de praktische uitvoering.
Overheid heeft een voorbeeldfunctie
Terpstra: ‘De overheid heeft een voorbeeldfunctie en moet laten zien dat energiebesparing en verduurzaming prioriteit hebben. We laten onnodig kansen liggen om energie te besparen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Een snellere aanpak is nodig om de klimaatdoelen te halen.’